Atelier de creaţie: “La grumaz mărgele…”

EvenimenteComments Off on Atelier de creaţie: “La grumaz mărgele…”

Îndrumate de maistrul instructor Gadjea Iolanda, doamnele din Şcoala Gimnazială nr. 95 (învăţătoare, profesoare, personal auxiliar), iubitoare de frumos, au învăţat pe data de 21 februarie 2018 tehnica de realizare a unor bijuterii tradiţionale multicolore şi strălucitoare.

Confecționat creativ din mărgele înșirate pe ațe care se împletesc între ele imitând o țesătură, lătițarul (sau ghiordanul, zgărdanul, bentița, zgarda) se prezintă fie sub formă de bentiță, fie cu margini de colți sau lobi. Poate fi decorat divers prin alternanța culorilor, folosind figuri geometrice, chiar flori stilizate, fiecărei zone a țării fiindu-i specifică o anumită gamă de culori: în Maramureș, mărgelele sunt foarte mărunte, iar culorile închise, în contrast cu nuanțe de alb și de ocru, în Moldova mărgelele sunt mai robuste, predominând roșu și brun.

Dintotdeauna podoabele au exercitat o atracţie deosebită asupra omului, în vremuri străvechi atribuindu-li-se nu doar valoare estetică ci şi puteri magice sau cel puţin simbolice: fertilitate, zestre, bogăție, tinerețe. Acetea au conferit un farmec aparte portului tradiţional romînesc:

“La grumaz mărgele,
Pe deget inele,
Brâu și-ncingători,
Zadie cu flori,
Năfrămi de mătase
Toate-n aur trase,
Pe margini tivite,
Toate-ntraurite !   (George Coşbuc, Draga mamei)

IMG_2342IMG_2352

IMG_2346

 

 

 

Comments are closed.

© 2018 Scoala95.ro All rights reserved